RECEPTY OD RODIČŮ
KVÁSKOVÝ CHLEBA ČERVENÁ TŘÍDA: V míse smícháme 150g žitné mouky, 350g pšeničné hladké mouky, 1,5 káv. lžičky soli,1 káv. lžičku cukru, 1 balíček droždí Dr. Oetker a 1 balíček kvásku Dr. Oetker. Postupně přidáme 400ml vlažné vody, vypracujeme hladké těsto a důkladně prohněteme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout asi 1 hod. Po vykynutí ještě jednou propracujeme, dáme do formy 10x30cm vyložené papírem. Před pečením potřeme vodou, můžeme posypat semínky, kmínem a podélně nařízneme nožem. Před pečení ještě hodinu necháme kynout ve formě. Pečeme 15 min na 220°C, potom ztlumíme na 190°C a pečeme 3o minut, po upečení necháme úplně vychladnout.
CHLEBA DUHOVÉ TŘÍDY: 1/2kg mouky, 42g kvasnic, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžička krystalu, 4dcl vlažné vody, sušená smažená cibulka nebo nějaká semínka. Všechno dobře promíchat, nechat u tepla kynout 30 minut. Mezitím dát formu nahřát do trouby na 30 min. 230°C. Potom dáme těsto do horké formy, potřeme rukou namočenou ve vodě a pečeme zase na 230°C 30minut.Po upečení chleba zabalíme do utěrky.
CHLEBA ORANŽOVÉ TŘÍDY: 1 hrnek žitné mouky, 3 hrnky hladké mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, půl lžičky sušeného droždí. To vše nasypeme do větší nádoby a na sucho promícháme, pak přilejeme – 1 lžička octa, 2 hrnky studené vody. Promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt o průměru asi 21-23 cm a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme těsto, posypeme kmínem, přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupňů 30 minut. Pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupňů.